Terapeuttinen Suolahuone

 

VARAA AIKA

Suolahuone on avoinna tiistaista lauantaihin, vapaat ajat varattavissa yllä olevasta napista.

Jos et löydä itsellesi sopivaa aikaa kalenterista, voit kysäistä sopivampaa aikaa tekstiviestillä. Kun olen paikalla, on suolahuonekin käytettävissä. p.0503267717.

Suolahuoneeseen pääsee toistaiseksi vain yksi henkilö kerrallaan.

Samasta taloudesta, ystävän kanssa ym. voitte toki tulla hoitoon yhdessä (3 henkilöä mahtuu yhtäaikaa suolahoitoon).

 

Eniten suolahuonehoitoa käytetään erilaisten hengitystieongelmien hoitoon.

Suolahuonehoito auttaa rentoutumaan ja toimii myös ennaltaehkäisevästi, esim. katupöly- ja allergiaoireiden hoidossa.

Alla olevasta listasta näet mihin muihin vaivoihin voit saada tukea suolahoidosta (tiheä sarjahoito suositeltavaa).

Tervetuloa!

Suolahuonehoidosta

Hoitoa voidaan käyttää mm. seuraavien sairauksien hoidossa:

 • astma
 • akuutti hengitysteiden sairaus
 • krooninen hengitysteiden sairaus
 • krooninen nielutulehdus
 • krooninen tonsilliitti (nielurisatulehdus)
 • krooninen poskiontelotulehdus
 • krooninen nenäontelotulehdus
 • keuhkoputken tulehdus, joka on kestänyt enemmän kuin kaksi viikkoa
 • krooninen keuhkoputken tulehdus
 • toistuvat keuhkoputki- tai keuhkotulehdus
 • krooninen ja akuutti korvatulehdus
 • toistuvat virusinfektiot
 • heinänuha ja allergiset reaktiot
 • atooppinen iho
 • psoriasis
 • ihottumat ja ihon märkäinfektiot

Useimmissa tapauksissa hoitovasteen saavuttamiseksi hoitoa suositellaan

(lähes) perättäisinä päivinä n.5-20 kertaa.

TERVETULOA LUONNOLLISEEN SUOLAHOITOON !

Merivirta 11 D:n suolahuone on kolmen hengen huone.

Hinta 40min./ 25€/ hlö

 

Sarjahoidot:

3* 40min./65€ 

5*40min./95€

10*40min./180€

 

Suolahuoneeseen voi tulla omat rennot vaatteet päällä, halutessasi voit lainata suojavaatetta. Tummiin vaatteisiin voi jäädä suolajäämiä, jotka lähtevät pois pyyhkäisemällä tai viimeistään pesussa.

Ihonhoidon ollessa kyseessä, voit laittaa esimerkiksi uima-asun valmiiksi vaatteidesi alle, niin huoneeseen tulo sujuu näppärästi.

Kengät vaihdetaan tossuihin ennen suolahuoneeseen menoa. Voit myös olla paljain jaloin (suolalattia).

Elektroniikkavälineet eivät pidä suolapölystä. Varaa halutessasi mukaan oma kirja tai rentoudu muuten hetkeksi.

 

AdobeStock_141903870.jpeg

Suolahuonehoidon vaikutus

Suolahuonehoito annetaan nimensä mukaan suolalla vuoratussa huoneessa. Seinäpinnoissa, katossa ja lattiassa oleva huokoinen suolakerros aiheuttaa huoneilmaan negatiivisen ionisaation, joka helpottaa omalta osaltaan hengitystä.

Hoidon aikana huoneilmaan puhalletaan puhtaasta suolasta (NaCl) suolageneraattorilla tehtyä hyvin hienojakoista suolapölyä, jolloin hengitysilmassa on 20 - 100 mg / m3 suolahiukkasia. Hoidon kannalta on hyvin merkittävää, että suolapöly on tehty välittömästi ennen hengitystä, koska juuri hakattu suolapölyhiukkanen (alle 5 um) on aktiivinen ja tunkeutuu tehokkaasti kaikkialle hengityselimiin ja myös ihohuokosiin. Hoitojakson jälkeen huoneilma vaihdetaan, jolloin hengityksestä muodostunut hiilidioksidi poistuu ja uusi hoito voidaan aloittaa puhtaassa ilmassa.

Hengitysilman mukana menevällä suolapölyllä on tulehduksia pienentävä ja limaa irrottava vaikutus hengitysteissä, se ohentaa paksuuntuneita limakalvoja ja tältä osin helpottaa hengitystä. Kuiva suolapöly tunkeutuu myös tehokkaasti hengitysteiden äärialueille.

Suolahuonehoito kestää 40 min / kerta. Pienillä lapsilla ja vaikeissa tapauksissa ensimmäiset hoidot kestävät 5–10 min. Hoito voidaan aloittaa vaikeissa tapauksissa ilman suolapölytystä, jolloin suolahuoneen pintojen aiheuttama ionisaatio antaa riittävän hoitovaikutuksen.

Ihohuokosiin joutuessaan suolapöly imee ympäröivästä ilmasta kosteutta itseensä, tämän ansiosta iho pysyy kosteana ja kimmoisena, samalla suolalla on desinfioiva vaikutus.

Suolahuonehoito sopii kaiken ikäisille ja voidaan käyttää lähes kaikissa hengityselinsairauksissa ja ihottumissa, vaikeissa tapauksissa lääkärin antamien ohjeiden mukaisesti. Ajoittain käytettävää lääkitystä voidaan vähentää oireilun vähenemisen myötä, jatkuvan lääkityksen vähentämisessä seurataan lääkärin ohjeita.

Suolahuonehoidossa elimistöön kulkeutuvan suolan määrä on niin vähäinen, ettei se aiheuta ylimääräistä turvotusta tai verenpaineen nousua.

Uusimmalla patentoidulla menetelmällä suolahuoneen runko päällystetään sisäpuolelta levymateriaalilla ja pintasuola kiinnitetään ankkurimaalin avulla alustaan, jolloin pintaan jää huokoinen puhdas suolakerros joka kuivuu ja kovettuu parissa päivässä. Näin pinnasta muodostuu osaltaan ionisoiva.

Suolahuoneen lääketieteellinen tutkimus aloitettiin Suomessa Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin johdolla vuonna 2003. Tutkimusprojekti päättyi keväällä 2007. Loppuraportti julkaistiin lokakuussa 2007.

Lue loppuraportti: http://www.polarhealth.fi/userData/polar-suolahuone-nt16/pdf/symposium2007.pdf

 

Suolahoidon historiaa

Ensimmäiset askeleet suolahoidossa otettiin keskiajalla, jolloin munkit hoitivat sairaita suolaluolissa. Suolapöly tuotettiin hieromalla suolakiviä vastakkain. Tästä muodostunut pöly ohjattiin hoidettavan hengitysilmaan. Suolakaivoksissa tapahtuvaa hoitoa kutsutaan speleoterapiaksi.

1800-luvun keskivaiheella huomasi Puolan teollisuudesta vastaava terveysviranomainen Felix Botchkowski, että suolakaivoksissa työskentelevät ihmiset eivät juurikaan sairastaneet keuhkosairauksia. Vuonna 1843 ilmestyi hänen kirjansa suolapölyn vaikutuksesta. Hänen seuraajansa Mstislav Poljakowski perusti Krakovan läheisyyteen Velickoon suolahoitolan.

Toisen maailmansodan aikana suolakaivoksia käytettiin Saksassa pommisuojina. Pommitusten aikana ihmiset joutuivat olemaan kaivoksissa pitkiäkin aikoja. Lähtiessään moni astmaatikko tunsi hengityksensä huomattavasti parantuneen.

Entisessä Neuvostoliitossa speleoterapia sai alkunsa vuonna 1968 Karpatian Solotvinon kylässä, kun kaivoksen n:o 8 pohjalle perustettiin allergiasairaala.

Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana ns. suolahuoneita on rakennettu useita satoja sairaaloihin ja hoitolaitoksiin Itä-Euroopassa. Muualla Euroopassa kiinnostus suolahuonehoitoihin on selvästi lisääntynyt. Suolahuoneessa annettavaa hoitoa kutsutaan haloterapiaksi.

Ensin suolahuoneet rakennettiin suolakivestä leikatuista tiilistä, jolloin pinta jäi lasimaisen tiiviiksi. Myöhemmin suolahuoneen runko tehtiin raakalaudasta, päällystettiin verkolla ja liima / suolaseoksella, jolloin suolan kiinnittyminen alustaan oli heikko ja vaati paksun suolakerroksen, rappauksesta muodostuneen kosteuden poistuminen rakenteista oli vaikeaa ja aikaa vievää. Lisäksi menetelmä aiheutti väri- ja hajuongelmia suolahuoneen sisälle.

Tervetuloa suolahoitoon!

 

Huomioitavaa:

Suolahuonehoito ei sovi jos sinulla on vakava munuaissairaus tai käyt dialyysihoidoissa.